"Al sana bagimsiz Türkiye"

Ahmet Hamdi Dinler

     

16 Subat, tarihe 'Kanli Pazar' ismiyle geçen ve Amerikan 6. Filosu'na karsi yapilan "Emperyalizme ve Sömürüye Karsi Isçi Yürüyüsü"nün yildönümüydü. Isçi Yürüyüsü'nün altini çizmekte yarar var; zira pek çok kisi bu olayi hâlâ gençlik hareketinin düzenledigi bir eylem olarak hatirliyor. Oysa ki yürüyüs, genis bir gençlik kitlesinin katkilariyla yapilsa da Türkiye Isçi Partililerce düzenlenip örgütlenmisti. Seçilen baslik ise antiemperyalist mücadeleyle sinif mücadelesi arasinda bir bag kuruyordu.

 

Gerçekte 1969 yili antiemperyalist söylemin Türkiye'de yayginlik kazandigi bir döneme rastliyordu. Bir yandan 1965'ten beri parlamentoda olan TiP milletvekilleri Amerikan üsleri ve NATO'ya karsi yaptiklari konusmalarla bu kavrami Meclis kürsüsünden Türkiye'nin gündemine tasiyor ; Türkiye'nin sorunlarinin uluslararasi baglamda tartisilmasini sagliyordu. Öte yandan gençlik çesitli protesto gösterileriyle bu mücadelenin içinde yer aliyordu.

 

16 Subat 1969 mitingi böylesi bir tepkinin kitlesellesmesi ve kamuoyunda yanki bulmasi ihtiyacina verilen cevapti. TiP'lilerin yaptigi resmi basvurudan sonra TiP Kartal ilçesi isçi üyelerinin katkilariyla 6. Filo'nun Türkiye'ye gelis nedenlerini açiklayan ve isçilerle halki mitinge davet eden bir bildiri hazirladi. Bildiride var olan düzenden menfaati olanlarin, sömürü düzenini sürdürenlerin emperyalist güçlerle isbirligi içinde oldugu ifade ediliyordu: "Amerika nerede deniliyor? Her yerde: Çalistigimiz fabrikalarda; çikardigimiz petrolde, madende; sari sendikalarda; bombalanan Singer Fabrikasi'nda; kursunlandigimiz ve binlercemizin isinden atildigi Keban'da; Amerikan üslerinin kuruldugu 35 milyon metrekarelik Anadolu topraginda. Bildirilerin binlercesi Istanbul'da, Kocaeli'de, Zonguldak'ta, Karadeniz Eregli'de, Bursa'da ve Sakarya'da iTÜ'lu ögrencilerin katkisiyla dagitildi. Bunda iTÜ Ögrenci Birligi Baskani Harun Karadeniz'in payini vurgulamakta yarar var.

 

16 Subat sabahi TiP Eminönü ilçe Örgütü'nde mitingin guvenligi için bir

komite kuruldu. Tertip Heyeti de Istanbul Valiligi'ne çikabilecek olaylara karsi gerekli tedbirlerin alinmasi için bir telgraf çekti. Beyazit Meydani'nda Türkiye'nin çesitli yerlerinden gelenlerle baslayan yürüyüs Eminönü ve Dolmabahçe hattindan Taksim'e dogru gerçeklesti. iTÜ Gümüssuyu binasi önüne gelindiginde öldürülen Vedat Demircioglu anisina saygi durusu yapildi. Taksim'e varildiginda kalabaligin diger ucu Findikli'daydi. Ancak yaklasIk 40 bin kisiyi bulan yürüyüsün en öndeki ilk bin kisisi meydana girdiginde; daha sonra da, 1 Mayis 1977'de bir baska sekilde yasandigi gibi, o sirada tamir edilmekte olan Atatürk Kültür Merkezi'nden sis ve ses bombalari atilarak arkadan gelen kitleyle öndekilerin baglantisi kesildi. Bunun üzerine bir gün önce sagci basinda , özellikle Bugün gazetesinde yazan M. Sevki Eygi'nin kiskirtmasiyla ("Hazir olunuz. Büyük firtina baslamak üzeredir. Topyekûn savas kaçinilmaz hale gelmistir. Cihad eden zelil olmaz. Sag kalirsa gazi olur, canini verirse sehitlik serefini kazanir. Allah yolunda cihat farzdir ve silah patlayacaktir.") yapilan açik cihat çagrisina cevap veren gericiler beser kisilik gruplarla eylemcilere karsi saldiriya geçtiler. Birbirlerini taniyabilmek için yakalarina kirmizi rozetler takmis bu kisilere toplum polisi hiçbir sekilde müdahale etmedi. Aksine göstericilere toplum polisinin gözleri önünde taslarla, biçaklarla ve sopalarla saldirildi. Bu arada bir helikopter meydanin üzerinde olaylari izliyordu. Aksam üstüne kadar devam eden olaylarda pek çok kisi yaralandi; iki kisi öldürüldü.

 

TiP Genel Baskani M. Ali Aybar 17 Subat 1969 günü "Kanli Pazarin bas sorumlusu hükümettir" baslikli bir basin açiklamasi yaparak hükümetin derhal istifasini istedi. Gazete sayfalarina geçen ve toplum polisinin gözü önünde biçaklanan göstericinin fotografi bu açiklamalari dogruluyordu.

 

18 Subat günü dönemin Içisleri Bakani Faruk Sükan, Senato'da olaylardan TiP'i sorumlu tutan bir konusma yapti. Bunu protesto eden TiP Senatörü Fatma Hikmet Ismen, senatoda konusmasina izin verilmeyince 20 Subat tarihinde, olaylarin görgü tanigi olarak, Kanli Pazar'dan asil kimin sorumlu oldugunu açiklayan bir basin bülteni yayinladi. Bültende kanuni yapilan, binlerce genç ve emekçinin katildigi bu eyleme karsi önceden hazirlanmis bir tuzak kuruldugu anlatiliyordu. Ismen'in aktardigina göre toplum polisinin tuttugu bir göstericiye saldiran gericinin agzindan çikan sözler saldirganlarin neye karsi oldugunu gösteriyordu: "Al sana Bagimsiz Türkiye".

 

Emperyalizme ve Sömürüye Karsi Isçi Yürüyüsü, Türkiye'deki en kitlesel mitinglerden biriydi ve emekçilerle gençleri 6. Filo'da somutlanan antiemperyalist mücadele etrafinda örgütlemeyi basarmisti. O tarihten sonra 6. Filo uzun süre Türkiye'ye gelemedi. 1970 sonrasi da NATO'ya karsi

düzenlenen kampanyalarla bu mücadele sürdürüldü.

 

Radikal Gazetesi Pazar Iki eki, 18 Subat 2001, Sayfa: 8

Öneri, katki ve elestiri

Yakamoz

Anasayfa