Halfeti'nin siyah gülü soldu

Asli Atasoy

     

Guneydogu Anadolu Bolgesi son gunlerde hem Turkiye'nin hem de dunyanin gundeminde. Firat uzerinde kurulan son baraj olan Birecik, kendinden onceki barajlar gibi bir yandan bereketi getirirken bir yandan da sular altinda yasamlar birakiyor. Firat, uzerindeki Keban, Karakaya, Ataturk, Karakamis barajlarindan sonra Birecik Baraji'ni besleyecek.

 

Birecik Baraji sayesinde once Zeugma Antik Sehri gundeme geldi. Antik sehir, 1992 yilinda barajin temel atma islemleri esnasinda buluntularin ortaya cikarilmasiyla fark edildi. Bunu uzerine yapilan kazi calismalari ise barajin kullanima acilmasina iki yil kalana dek agir aksak devam etti. Daha sonralari olusan kamuoyu sonucu tum dunyanin ayaga kalkmasiyla Temmuz 2000 tarihinde uluslararasi protokole imza atilarak Birecik'in isletime sokulacagi 4 Ekim tarihine dek kazilar devam etti.

 

Halfeti de sirada

 

Zeugma antik bir sehir, Halfeti ise yasantinin hâlâ devam ettigi bir ilçe. Ancak tarihi Zeugma kadar eski. Urartu yazitlarinda 'Halpa' olarak bilinen Halfeti, Sanliurfa'nin en eski ilçelerinden birisi. Üzerinde birçok uygarliklar konaklamis. Siyah gülü ile taninan bu etkileyici ilçe, bölgenin yesili bol belki de tek yeri. Bu yesillikleri ona veren Firat ise artik sularinin acimasizligini sunuyor insanlara.

 

Simdi Halfeti'nin yüzde 30'u yok. Yani ilçenin tam ortasinda kurulu olan iki mahallenin 150 evi sular altinda kaldi. Sularin ilçenin en islek yeri olan ve alisveris alaninin da bulundugu bu yeri kaplamasi, insanlarin sosyal yasantilarinin yani sira duygusal dünyalarini da alt üst etmis. Halfetililer yillarca yasadiklari evlerini, gece gündüz arsinladiklari tas sokaklarini, kisacasi yasantilarini sulara teslim etmekten dolayi mutsuz.

 

Üç secenek

 

Evleri, dukkânlari su altinda kalan Halfetililere üç seçenek sunulmus. Yeni yapilacak toplu konutlardan yararlanmak, istimlak bedelini alarak kendi imkanlariyla evlerini yapmak ya da baska bir sehre yerlesmek için saglanacak kolayliklardan yararlanmak. Halfetililer bu üç seçenegin ilkini tercih etmisler. Yani ilçenin yakla$Ik sekiz kilometre kuzeyinde yapilan tek katli ve damsiz toplu konutlara tasinmayi. Yeni Halfeti adini tasiyan bu bölge, yesilliklerden mahrum bir yer. Her türlü alt yapinin tam olmasina karsin Güney Dogu Anadolu Projesi (GAP) idaresi'nde görevli olan Sinan Özden'in de söyledigi gibi "Yeni Halfeti'deki konutlar estetikten yoksun". Özden, insaatlarin bir yil sürdügünü belirtiyor ve, "Vatandaslara yapacaklari seçimde emredici degil, yol gösterici olduk. GAP'in amaci sürdürülebilir kalkinmayi saglamak" diyerek sözlerine devam ediyor.

 

Yani yeni mahalleler Firat'in hemen yanibasina kurulu olan eski Halfeti gibi yesillik ve estetik degil. Bu durum bir anda yillardir yasadiklari evlerinden, mahallelerinden mahrum kalan yöre halkini büsbütün mutsuz ediyor. Örnegin Ekim sonuna dek evi sular altinda kalacak olan bir kadin son ana dek evinde yasamaya kararli oldugunu söylüyor. Ardindan da ekliyor, "Bizi üzen Firat degil, buraya bu baraji yapanlar. Cennet Halfeti'yi yerle bir edenler. Simdi yukariya ev yaptik oturun diyorlar. Bir ot bile yok."

 

Birecik Baraj Golu'nden etkilenecek bölgede toplam olarak 36 yerlesim birimi var. Bunlardan sadece dokuz köy tamamen ve 36 köyün de tarim arazileri sular altinda kaliyor. Bölge insaninin tarim ve hayvancilik disinda herhangi bir geçim kaynaginin olmayisi hatirlanirsa düstükleri zor durum da ortaya çikiyor.

 

Çok çok eski bir tarih

 

Halfeti ile ilgili ele geçen ilk kayitlarda kentin M.O. 855 yilinda Asur Krali III. Salmanasar tarafindan ele geçirildigi görülüyor. 'Sitamrat' olarak adlandirilan bu sehir daha sonra Yunanlilara geçmis. Araplarin istila ettigi sehir Kal'atul Rum adini almis. Ancak daha sonra 9. yüzyilda Bizanslilar sehri tekrar ele geçirmisler. Uzun yillar Hiristiyanlar için önemli bir yerlesim yeri olan Halfeti, Memlüklerin sehri almasiyla islam kültürüyle tanisiyor. Ardindan Yavuz Sultan Selim tarafindan Osmanli Imparatorlugu'nun topraklarina katiliyor ve 'Urumgala' adini aliyor.

 

Yeni bir hayat

 

Birecik Baraji'nda 1999 yilinda beri su tutuluyor. Yüzde 98'i tamamlanmis olan baraj gölünün su seviyesi simdilerde 383, su kotu 385'e ulastiginda ise baraj tamamen kullanima açilacak. Tahminler bu seviyeye Ekim ayi sonuna dek ulasilacagini gösteriyor. Yani Ekim sonundan itibaren Halfeti'de yeni bir hayat basliyacak.

 

Radikal Gazetesi Pazar Iki eki, 08 Ekim 2000, Sayfa: 13

Öneri, katki ve elestiri

Yakamoz

Anasayfa